MOSOGATÓGÉP BEÉPÍTÉSE

Hogyan építhetőek be az IKEA és más gyártók mosogatógépei az IKEA Metod konyhabútorába?

 (Leírás, nem ajánlat.)

Mi csak konyhabútor

beépítéssel együtt

tudjuk elvállalni.

Mi csak konyhabútor

beépítéssel együtt

tudjuk elvállalni.

Mosogatógép Beépítése Ikea Metod konyhabútorba

Tagja vagyok több IKEA csoportnak is a Facebookon és nincs olyan hét, hogy ne kerülne elő az IKEA mosogatógép beépítés téma és a rengeteg hozzá nem értő kommentet végig nézve arra jutottam ideje rendet tenni a fejekben.

A 2014-ben megjelent IKEA Metod konyhákba, amik a több mint 20 évig gyártott Faktum konyharendszert váltották, már nem építhető be bármilyen teljesen integrált  (teljesen beépített, a vezérlő gombok nem látszanak, ha csukva van az ajtaja) mosogatógép a következő probléma miatt.

A mosogatógépeket Európában 720 mm magas szekrényajtókhoz tervezik és általában maga a gép 870 mm körüli magasságig állítható.

A Metod konyharendszer szekrényvázai viszont 800 mm magasak. (+2mm a tetején az áthidaló vasalat)

Ehhez adódik még hozzá a szekrény lába. Ami alapbeállításban 80 mm. Így a szekrény magassága lábbal együtt 882 mm erre jön még a munkalap vastagsága, ami legtöbbször 38 mm így kapunk 920 mm pultmagasságot.

Az átlag konyhabútor szabvány pultmagasság egyébként 850-910 mm. Napjainkban inkább az utóbbi a gyakori, de pl. a nem beépíthető tűzhelyek, hűtők, mosogatógépek a mai napig 850 mm magassággal készülnek.

Tehát vegyünk egy szabvány (nem Ikea) mosogatógépet, ami 720 mm magas ajtólaphoz van gyártva. Tegyük fel, hogy fel tudjuk emelni 882 mm magasra és így beépítjük a Metod konyhába. Mivel ennek a konyhabútornak már 800 mm (796mm pontosan + 2-2mm ajtóhézag) magasak az ajtajai. Ez a 720 mm ajtóhoz gyártott mosogatógép ajtaját 80 mm-el megnöveli lefelé. Ezért a gép kinyitásakor az ajtó alja bele fog ütközni a géptest aljába.

mosogatógép ajtó nem nyílik ki teljesen

(Forrás: stackexchange.com)

Rossz beépítés

(Forrás: Facebook)

A képen egy nem IKEA mosogatógép van METOD szekrénybe építve. Az ajtó annak ellenére sem nyílik le, hogy a gép a minimum magasságra le van engedve.

Az IKEA ennek a hibának a megoldására dolgozta ki az emelő mechanikás ajtórögzítést.

 Az ilyen szerkezettel szerelt mosogatógép beépítése egyszerűen megoldható az
IKEA konyhabútorba mivel kimondottan ehhez lett tervezve.

 Ennek az ajtórögzítésnek a lényege, amint az a következő képeken is látszik, hogy az ajtó nincs fixen, rögzítve a mosogatógép ajtajához, hanem kinyitáskor el tud mozdulni  felfelé így nem akad be a géptest aljába. Ez az elmozdulást a sárga nyíllal jelzett helyen látható.

IKEA Mosogatógép Beépítése az Ikea Metod Konyhába (videó)

IKEA kompatibilis Mosogatógépek Listája

Bármelyik Electrolux, ami teljesen beépíthető típus, beleértve a 60 és 45 cm széles változatokat is.

Bármelyik AEG, ami teljesen beépíthető típus, beleértve a 60 és 45 cm széles változatokat is.

Bosch 60cm széles: SBH4HVX31E, SBH4HCX48E, SBT6EB800E, SBH6ZCX42E, SBT6ZCX49E

Whirlpool 60 cm széles: WIP 4O33N PLE S,  WIF 5O41 PLEGTS, WIO 3T141 PES, WIP 4T133 PE S, WIO 3T141 PS, WIC 3C34 PFE S

Más Gyártó IKEA kompatibilis Mosogatógépének Beépítése az Ikea Metod Konyhába

Az IKEA mosogató gépeit jelenleg az Electrolux gyártja. Így az általuk gyártott gépeken (Electrolux, AEG) általában már rajta van az ajtóemelő szerkezet. Az IKEA géphez képest csak annyi a különbség, hogy nincs hozzájuk mellékelve a felső műanyag toldalék, ami kitölti a gép teteje és a munkalap közötti kb. 20 mm széles rést, ami beépítéskor keletkezik.

Ugyanis hiába van ajtóemelő szerkezet a gépekbe építve, ha a géptestet teljesen a munkalap aljáig emeljük az ajtó túllógás lefelé még mindig több mint amit az emelőszerkezet el tud mozdítani. Ezért kell a géptestet 20mm-el lejjebb az ajtót rajta pedig 20mm-el feljebb emelni, mert csak így működik megfelelően az ajtónyitás.

Néhány újabb IKEA gépen már nincs műanyag toldalék felül, és egy módosított emelőszerkezet van benne, ami hosszabban tudja eltolni az ajtót felfelé. Ezzel az új típussal pont a napokban szembesültünk szerelés közben.

Ha IKEA gépet választunk annak még nagy előnye, hogy egy az egyben rászerelhető az az összekötő sín, amivel fiókelőlapokból építhetjük össze a mosogatógép ajtaját, hogy harmonizáljon az esetleg végig fiókos alsó résszel.  (VÅGLIG 503.086.05 cikksz.)

Természetesen más gyártók is ráálltak a helyzet megoldására pl. a Bosch vagy Gorenje is gyárt már ajtóemelős gépet. Itt viszont vásárlás előtt részletesen tájékozódni kell, mert más megoldású az emelőrendszer. Így pl. a fentebb említett fiókelőlapokból álló ajtómegoldás nem szerelhető rá illetve a beépítési magasság is többféle lehet. Ha a Gorenje mosogatógépeknél a cikkszám végén XL illetve XXL jelölést találunk, akkor azok a gépek beépíthetőek a Metod konyhabútorba.

IKEA kompatibilis Electrolux mosogatógép beépítési rajza

(IKEA kompatibilis Electrolux mosogatógép beépítési rajza, a B opció jelöli az emelős szerelési lehetőséget)

(Forrás:Electrolux.hu)

Ha nem IKEA kompatibilis teljesen integrált gépet választunk

 Akkor a Behjälplig csúszópánt lesz a megoldás.

 (A poszt írásakor az online áruházban nem szerepel, de az ügyfélszolgálaton 903.934.37 cikkszámon beszerezhető)

 Ezzel a kiegészítővel a nem kompatibilis beépíthető mosogatógépek 99%-a beszerelhetővé válik a bútorba, lényegében ugyanazt a feladatot látja el, mint a gépbe épített emelő csak ez egy külső egységként van a gép ajtajára szerelve.

 Eddigi tapasztalataink szerint minden olyan teljesen beépíthető mosogatógépen alkalmazható, ami fix ajtólaphoz van gyártva és az ajtólap rögzítése  a gép ajtajának a belső éle felől történik csavarral.

 Mivel ez egy külső egység, amiben alul egy fém tengely van csak olyan helyre építhető be ahol a mosogatógép mindkét oldalán szekrény vagy egyik oldalán szekrény és a másik oldalán takarólap van. Ez azért fontos, mert a fém tengely rögzítése a mosogatógép melletti szekrények oldalaira kerül. Erre a bútor tervezésekor mindenképp figyelni kell.

Más gyártó mosogatógépe ikea konyhába építve

Behjälplig csúszópánt beépítve

Más gyártó mosogatógépe ikea konyhába építve

Behjälplig csúszópánt beépítve

Részlegesen integrált (félig beépített) mosogatógépek

 Mivel ezeknek a mosogatógépeknek szemből látszik a kezelő felülete, így itt nem lehet ajtóemelős megoldást alkalmazni.

 Az IKEA erre az esetre is kínál megoldást az ERSÄTTRE tolópánttal (002.506.64 cikksz.)

 Lényege, hogy a gép ajtaja fiókelőlapokból épül össze és az alsó 196 mm magas fiókelőlap nyitásnál egy csuklópánt, és egy vezető elem segítségével felnyílik, így a gép ajtaja teljesen lenyithatóvá válik.

 Ez a megoldás nem használható a VOXTORP típusú front (ajtó) esetén! Mivel ezeknek a felső élébe van marva a fogantyúprofil és pont erre az elvékonyított részre esnének a csavarok, amik tartják a pántot.

Vegecsány Attila Szekrényszerelés.hu

2022.07.11. -ig

SZAbadságon vagyunk

A weboldalon leadott árajánlatkéréseket 2022.07.11.-től válaszoljuk meg.

 Türelmét köszönjük.

KÖVETKEZŐ szabad időpontunk konyha összeszerelésre:
2022.07.25.