fbpx

GIPSZKARTON FAL ELBÍRJA?

Gipszkarton falra lehet konyhaszekrényt szerelni?

Hívjon bizalommal!

+36 30 713 3165

Hívjon bizalommal!

+36 30 713 3165

A rövid válasz: igen.

 Bár mi sem hittük el a gipszkarton gyártók specifikációit, miszerint méterenként 40 kg-ot elbír a gipszkarton fal.

Gipszkarton fal teherbírása

 Ezért vettünk pár tábla gipszkartont és egy Ikea Metod felső konyhaszekrényt.

Építettünk egy vázat, amivel a gipszkartonfal váz szerkezetét helyettesítettük. Erre a vázra az előírás szerinti felszereltük a gipszkarton táblát.

 Erre a táblára pedig a legszerencsétlenebb esetet szimulálva felszereltük az Ikea Metod falisínt. Azért volt ez a legszerencsétlenebb eset, mert egy ilyen sínt 20 cm –en ként szoktuk a falhoz csavarozni és igyekszünk olyan csavarokat is becsavarni, amik nem csak a kartonba, de a mögötte lévő fába vagy fémszerkezetbe is beletekeredik.

 Nem utolsó sorban minimum két réteg kartont szoktunk kérni a szekrény mögötti falhoz. És az ügyesebb kartonosok meg szokták kérdezni, hogy hová tegyék a fát? Ami azt jelenti, hogy a fal vázát úgy építik meg, hogy ahol a konyhaszekrény síne lesz, oda egy erős falécet építenek a szerkezetbe a karton mögé. Így a gipszkartonon keresztül a fába lehet csavarozni.

 A valóságban az is gyakori, hogy a karton mögött pár centire van az eredeti beton vagy téglafal. Olyankor természetesen a betonba vagy a téglába rögzítünk a kartonon keresztül.

 De térjünk vissza a szerencsétlen esethez. A gipszkarton dűbel (tipli) leírásában az áll, hogy 40 kg-ot elbír. Így gondoltuk, kettő bőven elég, ha a leírásnak szeretnénk hinni.

Gipszkarton fal két molly anyával és ikea metod sínnel
Gipszkarton fal hátulról

 A tipliknél kihagytuk az általános műanyag gipszkarton tipliket, amiket kisebb lámpákhoz, vagy faliképek felakasztásához ajánlanak és a MOLLY anyát (szegecselhető anyát) választottuk. Ennek a legnagyobb a teherbírása az általunk ismert gipszkartontiplik között.

 A két tiplit egy méter távolságra fúrtuk be egymástól, hiszen a gipszkarton ennyit bír méterenként és a tiplik egyenként.

 Ezen a két ponton rögzítettük a sint, amire ráakasztottuk a szekrényt.

Molly anya gipszkartonhoz
Molly anya gipszkartonban hátulról

Terhelésnek vettünk néhány liter üdítő italt és elkezdtük a szekrénybe bepakolni a palackokat. Remélem, otthon ezt senki nem próbálja ki, hiszen ez statikus (állandó) terhelés. A valóságban nyitogatjuk a szekrényajtót, esetleg bele ejtjük a tányért, stb. Vagyis kis ütésszerű terhelésekkel is terheljük a szekrényünket, amiből csak sokkal kevesebbet bír el.

 

 A képeken látható, hogy 90 kg-ot minden gond nélkül elbír. De ha kíváncsi vagy, mi történik, ha 130 kg-ot teszünk bele, akkor nézd meg ezt a videót.

Ezután csináltunk egy újabb próbát. Ebben az esetben már 20 cm-en ként csavaroztuk a sínt. Ez már majdnem a valós életet modellezte, azzal a különbséggel, hogy itt is csak a kartonba csavaroztunk, a kartonon keresztül a fába nem, ahogy a valóságban tettük volna.

 

Így 160 kg-ot tudtunk a szekrénybe és szekrényre tenni. Sajnos több hely nem volt rajta. Ezzel a terheléssel hagytuk egész éjszaka és másnap délelőtt. A műhely egy vasúti sín mellett van, így a vonatok gondoskodtak a rezgésekről, de így sem történt semmi baja. Ha kíváncsi vagy, hogy mi kellett ahhoz, hogy leszakadjon, nézd meg a videót.

Ikea metod konyhaszekrény felszerelve
Molly anyák hátulról

Végül a Fischer Duopower tiplijére is kíváncsiak voltunk. Ezt okos tiplinek is becézik, az univerzalitása miatt.

 Ez bírta a leg kevesebbet, hiszen nem nyílik szét olyan nagy mértékben, mint a Molly anya, ezért a terhelés elkezdi lefordítani, majd kihúzni. Persze kisebb terhelésekhez vagy több rétegű kartonba jobban teljesítene, hiszen akkor nehezebben fordulna ki a falból (tekeredne le) De ezt is láthatod a videóban.

Fischer Duo vagy okos tipli

KÉRJE AJÁNLATUNKAT

2022.07.11. -ig

SZAbadságon vagyunk

A weboldalon leadott árajánlatkéréseket 2022.07.11.-től válaszoljuk meg.

 Türelmét köszönjük.

KÖVETKEZŐ szabad időpontunk konyha összeszerelésre:
2022.07.25.